Sociale Data

Welkom op "Sociale Data", hét dataplatform voor data specifiek voor personen met een beperking!

Over| DDsoft

Over

Sociale Data is een intitiatief van DDSoft


Personen met een beperking stuiten vaak tegen de muur aan als het er op aankomt om informatie te bekomen. Sommigen hebben zelf de kracht en het kunnen niet om aan informatie te komen op de manier zoals het nu gepresenteerd is. De internet wereld – hoe het nu is – is gebaseerd op informatie verstrekking voor personen met normale verstandelijke begaafdheid. Veel platte tekst, iedere site van aan organisatie heeft zijn eigen structuur, soms moeten moeilijke navigatie methoden gebruikt worden, er komen veel prikkels bij te kijken als je een site bezoekt…

Vroeger moesten personen met een beperking die zelf de kracht en het kunnen niet hebben om informatie op internet te bekijken, alles vragen aan hun kringen, ze beginnen bij het gezin, kunnen het vragen aan vrienden / andere familie, en tenslotte kwamen ze (soms amper, soms wel genoeg) bij de professionelen.

We zijn in een tijdperk dat de persoon rechtstreeks het recht heeft op informatie betreffende zijn leven!

Los van het feit dat de informatie moeilijk te bereiken was online, stond ook niet alle informatie die belangrijk is voor hun leven online! Stel je gaat naar een dagcentrum, of woont in een residentieel verblijf, en wilt de dagdagelijkse informatie hebben: “wat eten we vandaag?”, “is mijn begeleider vandaag beschikbaar?”, “wat doen we morgen van activiteit?”,…, voor deze informatie moet je meestal op een oud – klassiek – getypt blad kijken die ergens in een leefruimte hangt. Misschien heb je hulp nodig bij het verwerken van dit blad.

Zo ja, dat is goed, maar we zijn aan een tijdperk gekomen dat ieder persoon recht heeft dagdagelijkse informatie te winnen, op het moment dat hij wenst, wij met DDSoft gaan er van uit dat dit een basisrecht is.

Als je bijvoorbeeld op je kamer bent en de leefgroep is niet open / er is niet direct een begeleidster die weet wat het antwoord op je vraag is (zij doet bijvoorbeeld enkel de avond dienst…), dan zijn de personen genoodzaakt hun vraag in het ongewisse te laten tot een ander moment, voor dagdagelijkse vragen is dit geen leven!

Daarom neemt DDSoft het initiatief een OpenData platform te maken waarin alle info staat, in de twee bekendste opendata formaten: Xml en Json!

Er is bewezen dat met aangepaste apps, die door programmeurs gemaakt zijn, de info heel toegankelijk gebracht kan worden naar de persoon met een beperking toe, met bijvoorbeeld: tekst-to-speech, koppeling aan vaste pictogrammen en zeer eenvoudige gebruikersinterfaces, kunnen er apps gemaakt worden waarmee personen met een verstandelijke beperking kunnen werken!

DDSoft gaat zelf apps maken en doet een warme oproep aan andere programmeurs, app gebaseerde bedrijven, scholen met een programmeer richting, om apps te maken met deze data, en ze te bezorgen bij de mensen met een beperking!

Ook doet DDSoft een warme vraag aan voorzieningen binnen de sector voor personen met een beperking om data beschikbaar te stellen! Zonder data een opendata, zonder opendata geen apps voor personen met een beperking, en met apps hebben ze juist een aangenamer leven!